Whatsapp AinShaari untuk info lanjut.

Boleh juga terus ke kedai online kami di Shopee.

Jom Shopping di Shopee!

Tuesday, 16 August 2016

ANTI BAKTERIA & ANTI VIRUS BERSIFAT ALAMI. Apakah Ia?

ANTI BAKTERIA & ANTI VIRUS BERSIFAT ALAMI
Apa dia ?
MINYAK KELAPA DARA (VCO) - Virgin Coconut Oil
APA KATA PAKAR !!!
Minyak kelapa adalah makanan penting yang bermanfaat bagi abad ke 21. Dengan terdapatnya maklumat klinikal dan saintifik tentang sifat-sifat antimikrobialnya yang menyihatkan dalam minyak kelapa dara secara khusus dan minyak kelapa secara umum, menjadikannya sangat menarik." Prof.Dr.Mary G.Enig Director, Nutritional Science Division,Enig Associates, Inc. 11120 New Hampshire Avenue500 Silver Spring, MD 20904-2633 U.S.
“Minyak kelapa dara adalah minyak paling menyihatkan di dunia”.
Dr. Bruce Fife (Doctor Naturopati – USA)
“Minyak kelapa dara berdiri gagah sebagai minyak yang paling menyihatkan yang boleh anda gunakan. Ia mengandungi selautan khasiat kesihatan serta khazanah penyelidakan yang benar-benar berharga. Saya sesungguhnya sangat inginkan agar anda menjadikan minyak kelapa dara sebagai sebahagian daripada pelan harian pemakanan anda”.
Dr. Mark Atkinson
Holistic Medical Physician
MBBS Bsc (Hons) FRIPHH FCMA BETD SAC DIP (Clinical Nutrition)
Pada tahun 1966, suatu penemuan besar telah dirumuskan oleh Profesor Dr. Jon J. Kabara, seorang penyelidik dan pakar farmakologi di Universiti Michigan . Beliau mendapati, minyak kelapa dara yang terdapat dalam santan kelapa sebenarnya sejenis antivirus, antibakteria, antikulat dan antiparasit semula jadi yang kuat yang membantu mengawal pelbagai penyakit.
Sebagai functional food, (functional food telah didefinisikan dalam An ILSI NORTH AMERICA SPECIAL CONFERENCE) adalah makanan yang membekalkan komponen untuk kesihatan mengatasi komponen untuk tenaga.
Adalah dianggarkan sekitar 50 peratus kandungan fatty asid di dalam minyak kelapa dara adalah terdiri dari lauric acid, dan 6 hingga 7 peratus kandungannya lagi adalah terdiri dari capric acid. Lauric acid adalah 'medium chain fatty acid' yang mempunyai tambahan fungsi yang amat berguna untuk membentuk monolaurin di dalam tubuh manusia atau haiwan.
Monolaurin adalah bersifat antiviral, antibakteria dan antiprotozoal monoglyceride yang digunakan oleh tubuh manusia atau haiwan untuk memusnahkan lapisan atau kelongsong lipid pada virus, seperti HIV, herpes, cytomegalovirus, influenza, berbagai bakteria pathogen termasuk listeria monocytogenes dan heliobacter pylori, serta protozoa seperti giardia lamblia. Setengah kajian juga menunjukkan bahawa ia berfungsi sebagai antimikrobial.
Sementara capric acid adalah juga jenis 'medium chain fatty asid' yang mempunyai kelebihan fungsi yang sama bila ia membentuk sebagai monocaprin di dalam tubuh manusia atau haiwan. Monocaprin juga telah menunjukkan kesan keupayaan sebagai antiviral terhadap HIV dan ia masih lagi dalam proses uji kaji terhadap kesannya ke atas herpes simplex dan keberkesanan antibakterianya terhadap chlamydia. (Reuters, London June 29,1999).
Dr. Halldor Thormar, ahli sains Icelandic, telah membuktikan bahawa monolaurin yang berasal dari minyak kelapa dara, dapat membunuh virus jenis 'lipid coated DNA dan RNA, termasuk HIV dan virus herpes dan juga mikroorganism lain termasuk bakteria jenis gram positive. Ketika ini Dr. Halldor Thormar dan pasukannya merancang untuk meneruskan ujian fungsi serta kesan monocaprin terhadap chlamydia dan virus herpes simplex.
*******************************************
Selamat Beramal...Semoga Allah swt mengurniakan kesihatan yang baik agar kita dapat beribadat dengan lebih sempurna..InsyaAllah
Saya sekeluarga telah mengamalkan VCO sejak 15 tahun lalu. Banyak manfaat yang ingin dikongsikan bersama.
Perkongsian darpada Ustaz Hafidzan Fauzi
CEO AlHaddad Care
AinShaari || 019.289.9202 || Stokis Bangi
Seksyen 5/Hentian Kajang/Downtown/Shell
POS ke seluruh Malaysia
http://ainshaari86.blogspot.my/
Follow my Ig : ainshaari86

No comments:

Post a Comment